Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.

Kan ik een Berkenboom van de buren, die binnen 2 meter staat van onze erfafscheiding, 30 jaar oud, laten kappen en/of aangerichte schade verhalen?

reinders007
Vraagbaak

Hallo,

een 10 meter hoge berk staat al zo'n 30 jaar bij de buren. Deze boom wordt nu écht een plaag voor ons. De boom staat op 50 centimeter van de erfafscheiding, dus te dichtbij, maar staat er al, zoals gezegd, méér dan 30 jaar.
Een aantal malen per jaar zijn bij ons de dakramen totaal verstopt en krijgen we doordaar water in de slaap-, badkamer(s) met als gevolg enorme schimmels in deze kamers, dit allemaal door rotzooi, die van deze berk af komt..
De dakgoot, die aan de kant van de buren ligt en waar ik nagenoeg niet bijkan, omdat ik de grond van mij aan die kant in onderhoud heb gegeven aan de buren (ongeveer 15 jaar geleden), zit om de paar weken helemaal dicht. De buurman zou hier op letten en deze geregeld schoonmaken, maar heeft dat al 2 jaar niet gedaan. Dus ik maar weer even over de poort (die ze altijd afsluiten) geklommen om mijn goot via hun terrein schoon te maken.
Deze zat over een lengte van 30 meter weer helemaal nokkie vol. De rotzooi heb ik omlaag in de tuin gekieperd.
Vorig jaar heb ik voor méér dan 1000 Euro het dak van de aanbouw moeten laten verschonen en repareren, omdat het pannendak helemaal verstopt zat met "Berkenafval" en hierdoor op tientallen plaatsen doorlekte.
Al 2 keer heb ik de laatste jaren gevraagd de boom te (willen/laten) kappen, maar dat willen de buren niet.
Een tijd geleden hebben dakdekkers, die bij mij een afvoer van de verwarmingsketel moesten plaatsen op ons dak met toegang via de buren, die een maand op vakantie waren, met mijn goedkeuring een aantal takken van de berk gehaald, die over mijn dak groeiden en op het dak en in de goot hingen. Ook hebben ze toen een dikke tak die naar de buren (in hun eigen tuin) wees eraf gehaald met mijn goedvinden, omdat de boom anders een afzichtelijk aanzien zou hebben. De boom ziet er nu weer normaal uit, maar de buren hebben hier problemen mee.
Kan ik juridisch gezien de boom op termijn laten kappen (welke procedure volgen), want ook de muur van onze achterbouw begint nu door het steeds omvangrijker worden van de stam en wortels te scheuren?
Kan ik anders, indien kappen juridisch niet kan, de schade (Schimmel op slaap-, badkamer(s), Scheuren in de muur van de achterbouw, Lekkend dak verschonen en "repareren"), die deze Berk rechtstreeks veroorzaakt verhalen op de buren (en/of overheid)?
Kan ik de grond aan de zijde van de buren, die ik hun 15 jaar geleden in bruikleen gaf, juridisch gezien per direct terugclaimen (op welke termijn)?

up
98
Geplaatst op 28 januari 2011 om 22:04
Cicero
Helpdesk

Laat ik met het makkelijkste beginnen. Ik weet niet onder welke voorwaarden je de grond aan de buren in bruikleen hebt gegeven, maar in principe is dat onmiddellijk opeisbaar. Geef de buren wel een redelijke tijd om hun eigendommen te verwijderen. Ik ken geen andere boom dan een berk, die zoveel rotzooi en viezigheid geeft. Gezien de weigerachtige houding van de buren ten aanzien van de onderhoudsplicht, die het hebben van de berk met zich meebrengt, kan je eigenlijk niet anders dan hiervoor juridische bijstand inroepen. Ik acht het zelfs niet onmogelijk, dat de rechter het kappen van de boom zal toestaan, als er geen oplossing is om de schade aan de bouw door de boom te stoppen. Niemand behalve de eigenaar van de boom is aansprakelijk voor schade door nalatigheid. Eigenlijk een zaak voor de Rijdende Rechter, maar dat duurt te lang en is wellicht te "moeilijk" voor de TV.

up
55
Geplaatst op 29 januari 2011 om 00:01, Waarschuw de redactie
reinders007
Vraagbaak

Hallo Cicero,

dank voor uw antwoord. Ik ga komende week bij de Rechtswinkel eens kijken wat er mogelijk is t.a.v de procedure voor het kappen, want anders begint "het feest met de Berk" in maart-april wéér opnieuw.
Wel zit ik met het probleem, dat ik, zonder vooraf de buren te vragen, een aantal takken van de boom heb gezaagd en hiervoor (opruimen enz.) zonder toestemming op hun terrein ben geweest, maar daarvan wacht ik de reactie dan maar gewoon af.

up
130
Geplaatst op 29 januari 2011 om 13:34, Waarschuw de redactie
Cicero
Helpdesk

In het uiterste geval kan je daarvoor hooguit een reprimande krijgen, als je geen schade hebt aangericht. Ik zou daarmee niet zitten en je buren zitten blijkbaar helemaal nergens mee. Als de buren hun werk hadden gedaan, was het zelfs niet nodig geweest dus je deed het met de beste bedoelingen.

up
72
Geplaatst op 29 januari 2011 om 14:16, Waarschuw de redactie
Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.