Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.

Samen een huis, nu uit elkaar. Wat betaal ik als ik er niet woon en op mijn ex moet wachten?

Lisa1984
Vraagbaak

Hallo allemaal, Mijn ex vriend en ik hebben 2 jaar geleden de sleutel van ons nieuwbouwhuis gekregen (in 2008/2009 gekocht) Destijds stonden zijn ouders voor een bepaald gedeelte van de hypotheek garant. In augustus heb ik de relatie beëindigd. Hij is in het huis blijven wonen en ik ben bij mijn ouders gaan wonen. Ik heb hem alle tijd en ruimte gegeven om een oplossing te bedenken want hij wil graag in het huis blijven wonen. Ik betaal de heeft van de hypotheek en de helft van de verzekeringen mee. Nu is het zo dat zijn ouders dus garant stonden, maar we wisten dat dit (omdat we beide loonsverhoging hebben gehad) er af kon. Mijn vriend wilde hier graag op wachten voordat hij dingen zou gaan regelen en de bank op de hoogte zou brengen van onze breuk. dus die tijd heb ik hem gegeven. Vanwege onderbezetting bij de bank hebben we deze week het bericht gekregen dat “het garant staan” van zijn ouders er af is (na 4 maanden wachten want hier waren we al mee bezig voordat ik onze relatie beëindigde) De bank is overigens niet op de hoogte van onze breuk. Nu is het er af en nu kan mijn vriend gaan kijken naar oplossing (ik vind overigens dat hij dit allang had kunnen doen, maar dat terzijde) De maatlasten kan hij in de praktijk makkelijk opbrengen alleen moet de bank het goedkeuren dat hij de hypotheek alleen gaat dragen (eventueel weer met garant staan van familieleden) Ik heb al gezegd dat hij me niet uit hoeft te kopen. Ik wil alleen een gedeelte van (de waarde van) de meubels en een gedeelte van de verbouwingskosten. Omdat ik hier ook heel veel geld in gestoken heb. De hypotheek op zijn naam zetten, daar ben ik al heel blij mee. Ik betaal nu dus de helft mee, maar de komende tijd is het dus wachten op hem. (voorheen was het wachten op de bank en kon hij er niet zo veel aan doen) Is het reëel om te zeggen dat ik minder dan de helft mee ga betalen? Tot hij mij kan vertellen of het gaat lukken? En mocht het niet lukken.. hoe zit het dan met de tijd dat het te koop staat. Moet ik dan wel gewoon de helft betalen. Moet ik überhaupt wel de helft betalen als hij er fulltime woont en ik helemaal niet? We hebben een samenlevingscontract. *Het gaat om een nieuwbouwhuis. * We hebben geen bankgarantie *Het huis staat op naam van ons beide *We werken beide fulltime (mijn ex vriend verdient wel meer) * hij zit nu in het huis en ik helemaal niet * ik betaal de helft van de hypotheek en de helft van de verzekeringen (inboedel, levens, etc etc) * We praten nog wel gewoon met elkaar al is hij soms emotioneel en dan heeft hij "er geen zin in" en moet ik weer wachten Bedankt voor jullie reacties/adviezen! p.s.: soms lees ik weleens adviezen als “ga het samen nog een keer proberen” en er zal vast ook wel kritiek komen op het feit dat we überhaupt een (te) duur huis hebben gekocht, willen jullie dat a.u.b. proberen achterwegen te laten? Alvast bedankt!!

up
184
Geplaatst op 13 november 2012 om 10:20
Crusader
Helpdesk

Beste Lisa,

De eerste stap is simpel; jullie moeten (eventueel samen) naar de bank stappen om te kijken of deze bereid is de hypotheek op jouw naam te schrappen zodat je ex deze alleen draagt. Het is zeer, zeer spijtig dat je akkoord gegaan bent met dat zijn ouders niet langer een deel garant stonden, want ik vermoed dat daardoor nu je ex niet instaat is niet alleen de kosten te dragen volgens de formules die de banken hiervoor hanteren. Toch zul je eerst met de bank aan tafel moeten om te horen wat hun mening is. Als de bank akkoord gaat met het overschrijven van de hypotheek op enkel je ex dan ben je binnen.

Als de bank niet akkoord gaat, wat ik uit je verhaal vermoed, dan wordt het lastig. Je enige juridische stap die tot je beschikking staat is dan gedwongen splitsing door de rechtbank. De rechter zal dan tot verkoop van het huis dwingen. Mogelijk blijft ieder van u dan wel zitten met de halve restschuld als het huis met verlies verkocht wordt, wat niet onwaarschijnlijk is in de huidige markt.

Echter is blijven zitten in de huidige situatie ook niet houdbaar. Je zult dan verantwoordelijk blijven voor de hypotheek. De bank interesseert het namelijk niet of je er woont of niet. Als je vriend niet de volledige hypotheek kan/wil betalen dan komen ze het geld bij jou halen en staan ze volledig in hun recht om dit gedwongen te claimen, desnoods via loonbeslag.

up
163
Geplaatst op 13 november 2012 om 13:00, Waarschuw de redactie
Lisa1984
Vraagbaak

Beste Crusader, bedankt voor je reactie. Ik moest wel akkoord gaan. Het was namelijk op verzoek van de bank. Bovendien wil ik zijn ouders niet met "mijn probleem" belasten. Zijn ouders willen best weer garant staan, maar dan wel alléén voor hem en niet voor ons. Ik weet dat qua rechten ik verkoop kan eisen uiteindelijk (terwijl ik natuurlijk liever heb dat hij er kan blijven, omdat ik hem dit gun maar ook financieel voor mezelf) verkopen zal waarschijnlijk een schuld met zich meebrengen. Maar aan de andere kant.. het geld wat ik nu kwijt bent betaal ik liever af aan een schuld waar ik uiteindelijk van af ben, dan aan me ex die in een huis zit en waar ik niets van terug zie uiteindelijk. Vroeg me alleen af (niet zo zeer juridisch gezien) of het reeel is dat ik nu (tot hij met een oplossing komt) 1/3 deel kan betalen ipv de helft. Ik weet dat juridisch gezien ik gewoon mijn plichten heb of ik er nu woon of niet.

up
120
Geplaatst op 13 november 2012 om 18:05, Waarschuw de redactie
cacheburner
Vraagbaak

hallo lisa,

wat vervelend dat je in die situatie zit. ik zal beginnen met zeggen dat het netjes is dat je een gedeelte meebetaald.
ik sta namelijk aan de andere kant in mijn situatie. ben wel woonachtig in de koopwoning nog maar wil al twee jaar zsm van de woning af. mijn ex uiteraard ook.
Door de recessie echter is verkopen erg moeilijk. ik draag een enorme last op mij een grote hypotheek gebaseerd op twee salarissen. Door het uit elkaar gaan is mijnsinzienw de regeling komen te vervallen dat ik de woonkosten voor zover mogelijk zou betalen. Hierdoor leef ik al twee jaar op steun van mijn omgeving. Mijn ex betaald geen rooie cent komt nog afspraken na. Wel is ze boos over het feit dat de woning alsnog niet verkocht is omdat zij vind dat ik er niet genoeg voor doe. Kortom ik ga financieel dit niet nog jaren rekken. Ze betaald dus helemaal niks mee. Voor wat betreft je laatste vraag.Vanwege deze situatie wilde ik nu eens weten waarop ik recht heb. Het feit is dat ik nu nog (wil het gaan verhuren om de kosten tot verkoop te kunnen blijven dragen) in de woning woon. Hierdoor zal ik vanwege het leven in de woning een iets grotere bijdrage hebben in de hypotheek per maand. wat voor deel jij moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren als wat je nu aan huur betaald en wat je evt bijv aan huursubsidie terug ontvangt. Dat bedrag dien je te betalen aan de hypotheek tot verkoop rond is of het vrijwaren van jou van de hypotheek. Deze informatie heb ik via het juridisch loket ingewonnen. dus ja je hoeft niet de helft te betalen. wonen jullie allebe8de niet meer in de woning dan betaal je terecht allebeide evenveel. Ik hoop dat dit je vraag bevestigd dat je idd bijv maar een derde hoeft te betalen omdat hij nog in de woning woont. Het zijn een soort verbruikskostenvan de woning.

Ik hoop dat er snel iets geregeld word voor beiden. Ik ben gedwongen om snel te gaan verhuren wil ik nog kunnen oeven.

Succes!

up
119
Geplaatst op 14 november 2012 om 16:22, Waarschuw de redactie
Lisa1984
Vraagbaak

Wat een ontzettend vervelende situatie zit jij in! Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. Het punt is alleen dat ik (nog) niets huur, ik woon (gratis) bij mijn ouders. Met als voorwaarde dat ik wel spaar. En dit wil ik ook want mijn angst is groot dat ik straks met een schuld zit. Dan kan ik het geld hard genoeg gebruiken.. Bovendien heb ik nog niets om het in te richten want al onze meubels staan nog in het huis (wil ik uiteinddelijk wel verdeeld hebben)

up
108
Geplaatst op 14 november 2012 om 16:27, Waarschuw de redactie
Floris
Raadgever

Ga kamers verhuren zodanig dat je onder de fiscale vrijstelling van 4400,-- p/j blijft. Dat kan je lasten verlichten en je hoeft geen belasting te betalen over de kamer verhuur mits je onder die grens blijft zitten.

up
111
Geplaatst op 14 november 2012 om 20:13, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Lisa,
Zijn ouders wilden wel garant staan en hebben dat ook gedaan....

Ik had vaag een dergelijk aanbod van mijn hypotheekverstrekker gekregen, precies weet ik het niet meer, en die brief weggegooid.

Hebben zijn ouders een koophuis met inmiddels flinke overwaarde?
Er zijn misschien ook mogelijkheden dat grootouders en/of ouders "met warme hand" aan hun kind of kleinkind geven, mèt medewerking van de bank. Voor een deel een stuk hypotheek van hun zoon overnemen of zo?
Onderzoek ook die mogelijkheid eens bij de hypotheekverstrekker, zodat jij financieel helemaal uit dat koophuis van je ex (en zijn ouders dan) kunt stappen.

Kijk eerst deze linkjes of die in jouw situatie een oplossing kunnen zijn:
http://www.plusonline.nl/geldenrecht/artikelen/artikel/557/een-vliegende...
http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/wonen/hypotheken/ext...

Ik ben verder niet zo héél technisch inzake hypotheken en vermogen/schenkingen. Vraag zelf eerst goed advies vóóraf, voordat je zoiets voorstelt aan je ex.
Misschien is het ook een mogelijkheid?

Succes!

up
116
Geplaatst op 15 november 2012 om 17:52, Waarschuw de redactie
H. Vriend65
Beginneling

Mijn vriendin is al twee jaar weg en uitgeschreven.
Ze heeft daarna nog nooit een euro aan de Hypotheek betaald.
Wat kan ik in rekening brengen aan haar, waar zij aan moet voldoen tegen over mij.
Het huis te koop zetten, maar ze kan niet de makelaars courtage betalen.
Wat is de oplossing

Groet

up
91
Geplaatst op 24 maart 2014 om 20:34, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Beste Vriend,
Een goed antwoord op je vraag? Is zo niet mogelijk.
Wat staat er in de hypotheekakte? Wat waren haar verplichtingen? Hoe zijn jullie financieel 2 jaar geleden uit elkaar gegaan? Welke financiële afspraken hebben jullie toen gemaakt? Hebben jullie toen een financiële eindafrekening gemaakt? Of niet? En moeten jullie dat nog gaan doen ook ivm de hypotheek?
Vraag eens informatie bij je hypotheekverstrekker? Als je nu niet helemaal aan de hypotheekverplichtingen kunt voldoen? Misschien een deel gaan verhuren? Als verkopen nu niet slim is? Staat de koopwoning wel of niet onder water? Kortom?
Nog veel uit te zoeken (al dan niet via wat verder googlen op steekwoorden) vóórdat je gerichte activiteiten kunt ontplooien om dit goed financieel op te kunnen lossen.

up
102
Geplaatst op 27 maart 2014 om 18:27, Waarschuw de redactie
tijger1
Helpdesk

U kunt natuurlijk wel van alles de helft in rekening brengen bij uw ex, maar u moet het ook nog eens zien te krijgen.

Dus verkoop het huis en als er dan nog iet overblijft na aflosding van de hypotheek, kunt u haar deel verhalen.

up
111
Geplaatst op 05 april 2014 om 13:54, Waarschuw de redactie
Bas Leenders
Helpdesk

Staat het huis nog op beider naam of alleen op jouw naam

up
110
Geplaatst op 08 april 2014 om 18:06, Waarschuw de redactie
Frank13
Beginneling

Wij hebben een koophuis op 2 namen, alleen ik heb een fulltime baan en zij een part time baan
We hebben een dochter van 2 jaar, nu gaan we uit elkaar en zei woont bij haar ouders met mijn dochter!
Nu wilt zij in de koopwoning wonen tot dat het verkocht word maar ze kan geen hypotheek betalen gas enz
Zei wilt dat ik blijf betalen voor alles en het huis uit ga!
Ik heb niet genoeg finicieele ruimte om ergens anders te wonen, ook kan ik niet bij mijn ouders wonen ivm uitkering
En dan alsnog moet betalen!
Wie heeft er nu recht om tot de verkoop in het huis te blijven?
Moet ik eruit en dubbele lasten op me nemen of moet zij bij der ouders blijven wonen.
Ik verdien rond 2400 euro netto en zei 500 netto
Wie kan mij helpen

up
73
Geplaatst op 11 mei 2015 om 21:39, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Frank,
Ga je eens oriënteren bij een gezamenlijke "echtscheidingsmakelaar". Zoek iemand uit die fiscaal/juridisch verstand van dat soort zaken heeft. Een eerste gesprek is meestal gratis.
Ook op die markt is het crisis, er zijn zeer concurrende tarieven.
Allerlei mogelijke opties rondom de gezamenlijke koopwoning en oplossing van jullie financiële problemen moeten eerst aan bod komen, zodat een zo eerlijk mogelijke financiële verdeling kan worden gemaakt.
Gebrèk aan voldoende financiën weerhoudt jullie om nu snel te kùnnen scheiden en allebei zelfstandige huisvesting te financiëren. Het is niet anders. Hou het intussen leefbaar (thuis) ook voor jullie kind.

Totale inkomsten: 2400 + 500 = 2900 euro netto.
Minus huidige hypotheekverplichting koopwoning + vaste lasten? Wat blijft er over?

Jullie inkomsten moeten omhoog en uitgaven omlaag om allebei zelfstandige huisvesting te kùnnen betalen. Daar moeten jullie samen uit zien te komen.
(van 2900:2 = 1450 euro p.mnd. netto moeten veel alleenstaanden het ook doen,
bijstandsnorm alleenstaande of alleenstaande ouder = € 960,83)

Als jullie allebei een eigen jurist inschakelen? Dat gaat jullie heeeeel veel geld kosten. Niet doen! Samen onder leiding van één mediator/financieel deskundige de boel financieel samen gaan oplossen. Zodat jullie beiden daarna een nieuwe start kunnen maken en ook een goed plan hebben voor jullie kind. Tenslotte blijven jullie je leven lang samen ouders. Maak er geen vechtscheiding van, waarvan jullie kind de dupe wordt.
Allerlei emoties over het failliet van jullie relatie tijdelijk parkeren, die bemoeilijken een snelle financiële scheiding.
Veel succes en heel veel sterkte. Een scheiding blijft altijd heel verdrietig voor alle betrokkenen.

Google eens op: checklist scheiden koopwoning?
Een eerste willekeurige(!) echtscheidingsmakelaar?
http://www.scheidingsplanner.nl/?gclid=CLKvvvnfu8UCFQiWtAodm08Akw

up
75
Geplaatst op 12 mei 2015 om 11:03, Waarschuw de redactie
Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.