Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.

Heb ik recht op taxivergoeding als ik door medische redenen geen auto kan rijden?

liekjee4
Beginneling

Ik word behandelt in een revalidatiecentrum. Ik heb het hypermobiliteitssyndroom en daardoor zit ik al een tijdje met ernstige rugklachten. Ik kan kleine stukjes lopen. Ik slik pijnstillers: 3x daags tramadol, 2x daags naproxen en 6x daags paracetamol. Nu moet ik 3x per week naar het revalidatiecentrum voor een behandeling, openbaar vervoer is geen optie (teveel pijn), ik woon samen met mijn partner die 40 uur per week werkt dus mij niet kan brengen, mijn moeder woont in Utrecht en mijn vader werkt ook 40 uur per week. Nu heb ik gebeld met mijn zorgverzekering, vanuit mijn aanvullende verzekering wordt dit niet vergoedt. Oke, prima. Vanuit de basisverzekering bestaan er een aantal potjes: mensen die blind zijn, mensen die chemo therapieen krijgen, rolstoel afhankelijke mensen en mensen die slecht ter been zijn. Maar, omdat ik verder dan 100 meter kan lopen val ik daar niet in. Wat dan? Dan moet ik een verklaring hebben van het revalidatiecentrum dat ik minimaal 7 maanden behandelt word. Dat lijkt me erg lang en bovendien kan het revalidatiecentrum helemaal geen tijdslimiet stellen. Voor hetzelfde geld ben ik binnen 3 maanden klaar daar. En nu? Ik heb uitgelegd dat ik geen andere opties heb maar hun reactie is; ik vind het vervelend maar wij kunnen niks voor je betekenen. Iemand een idee hoe ik dit op wat voor manier dan ook op kan lossen?! Als ik een taxi laat komen gaat me dat zo'n 60 euro per keer kosten. Komt uit op 744 euro per maand.

up
75
Geplaatst op 13 maart 2013 om 01:43
ria 22
Helpdesk

De regels van de basisverzekering zijn streng. Duidelijk uitgelegd staan ze op deze website:
http://www.defriesland.nl/consumenten/vergoedingen/vergoedingen-op-trefw...
In de praktijk betekent het dus dat uw familie of kennissen u moeten vervoeren. Misschien kunt u met iemand anders die ook behandeld wordt meerijden en de kosten delen? Een creatieve oplossing vinden dus. Of de taxikosten eerst zelf betalen. (Als dat financieel mogelijk is)
Vervoerskosten zijn aftrekbaar van de belasting.
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdien...

up
85
Geplaatst op 13 maart 2013 om 10:21, Waarschuw de redactie
Hans de G.
Vraagbaak

Andere opties die u mogelijk heeft: via de gemeente (WMO) om een vervoersvoorziening vragen. Dan kunt u met de regiotaxi of de Valys tegen 0.19 ct/km. met de taxi. Anders betaalt u het commerciele tarief (a 53 ct/km). Die 19 ct/km kunt u overigens ook altijd aftrekken bij uw belastingaangifte.
Of uw partner neemt tijdelijk (betaald/onbetaald) zorgverlof op om u te kunnen vervoeren.

up
82
Geplaatst op 10 april 2013 om 13:43, Waarschuw de redactie
Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.