Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.

kunnen deurswaarders 100% loonbeslag leggen op vakantiegeld?

moniquegloudemans
Vraagbaak

kunnen deurswaarders 100% loonbeslag leggen op vakantiegeld?

up
131
Geplaatst op 24 mei 2011 om 11:54
vladja
Helpdesk

Als er loonbeslag ligt, dan ligt er ook beslag op alle andere gelden, die de baas betaalt zoals vakantiegeld, 13e maand, overwerk, eventuele incidentele toeslagen etc.

Je krijgt het afgesproken vastgestelde bedrag per week/4 weken/maand om van rond te komen en de rest gaat naar de deurwaarder.

up
104
Geplaatst op 24 mei 2011 om 12:40, Waarschuw de redactie
moniquegloudemans
Vraagbaak

maar ook 100% van vakantiegeld? dat is nogal veel

up
94
Geplaatst op 25 mei 2011 om 06:57, Waarschuw de redactie
vladja
Helpdesk

Er is een bedrag vastgesteld en dat heet de beslagvrije voet. Als het goed is dat in overleg met de deurwaarder gegaan. Er worden dan papieren ingevuld over de vaste lasten etc. Dan wordt er een bedrag vastgesteld, dat nodig is voor het levensonderhoud. Op dat bedrag (die hoeveelheid euro's) mag geen beslag worden gelegd. Dat heb je nodig om te kunnen bestaan.

Alles boven dat bedrag (extraatje) heb je niet nodig om te kunnen bestaan en daar wordt beslag op gelegd worden om de schuld(en) af te lossen. Ook het hele vakantiegeld en andere loon-uitkeringen. Vergoeding van reis- en onkosten vallen dus niet onder het beslag.

Misschien vind je dat niet eerlijk, maar de schuldeiser denkt daar heel anders over.

up
90
Geplaatst op 25 mei 2011 om 10:10, Waarschuw de redactie
pauldevries2
Vraagbaak

Dit is niet geheel juist. Het is zo dat het vakantiegeld per maand wordt opgebouwd, opgepot en éénmaal per jaar wordt uitgekeerd. De beslagvrije voet wordt vastgesteld als zijnde 90 % van de bijstandnorm INCLUSIEF vakantiegeld. Dit brengt met zich mee dat het vakantiegeld dus ook in de beslavrije voet zit. Als het salaris, dus zonder vakantiegeld al hoger is dan de beslagvrije voet, dan valt het vakantiegeld volledig onder het beslag. Bij lage inkomens, zoals bij een uitkering, kan het echter heel goed zo zijn dat het vakantiegeld dat maandelijks wordt opgebouwd geheel of gedeeltelijk binnen de beslagvrije voet valt. Het vakantiegeld valt in dat geval dus níet volledig onder het beslag en moet dus bij de jaarlijkse uitbetaling geheel of deels aan de werknemers/uitkeringstrekker worden uitbetaald.

Het probleem is dat dit vrijwel nooit gebeurt. Omdat het vakantiegeld éénmaal per jaar wordt uitbetaald stellen deurwaarders dat het in die maand de beslagvrije voet volledig te boven gaat en eisen alles op. Dat is dus niet terecht en het heeft zéker zin om daar bezwaar tegen aan te tekenen, hoewel het om zeer complexe materie gaat. Mij is het in ieder geval wél gelukt. Desnoods een advocaat nemen en de deurwaarder dwingen om (een deel van) het vakantiegeld terug te betalen.

up
113
Geplaatst op 11 december 2011 om 21:14, Waarschuw de redactie
vladja
Helpdesk

Het vrij te laten bedrag is het bedrag dat u mag houden om van te leven tijdens de schuldregeling. Het bedrag is ongeveer gelijk aan de bijstandsnorm die voor uw huishouding geldt, eventueel aangevuld voor uitgaven die u niet van de bijstand zou kunnen betalen.

up
99
Geplaatst op 11 december 2011 om 23:32, Waarschuw de redactie
Gea
Beginneling

Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe het nu zit met het loonbeslag en vakantiegeld, klopt de onderstaande redenering?: stel de beslagvrijevoet is vastgesteld op € 1.450 het salaris is 1.385. Als je het vakantiegeld deelt door 12 mnd ( het word immers ook maandeliijks opgebouwd en de beslagvrije voet is inclusief vakantiegeld) komt het niet boven de beslagvrijevoet en moet het dus uitgekeerd worden?.

up
91
Geplaatst op 22 mei 2012 om 10:12, Waarschuw de redactie
larissa1981
Beginneling

Hoi, Ik heb ongeveer dezelfde vraag over het vakantie geld dat word ingenomen. Ik snap dat als er van het loon word ingehouden en dat ze ook vakantie geld inhouden, maar de deurwaarder moet hier toch een mededeling van doen. In de brief die we gekregen hebben staat overigens dat de schuldenaar recht heeft op tantieme, bonussen zoals 13e maand, provisie, overwerkvergoeding of anderzins gespecifeerd als volgt.... ik haal hier dus uit dat we gewoon recht hebben op het vakantie geld dat ze nu dus volledig hebben ingenomen. Of zie ik dit nu zo verkeerd?

Kan iemand mij hier antwoord op geven?

groetjes larissa

up
82
Geplaatst op 04 juni 2012 om 18:31, Waarschuw de redactie
vladja
Helpdesk

Alles boven het vastgestelde leefbedrag is voor de deurwaarder. Dus ook vakantiegeld. Ik kan het niet mooier maken. Uitzondering: vergoeding van reiskosten.

up
96
Geplaatst op 04 juni 2012 om 20:16, Waarschuw de redactie
Le Coq
Helpdesk

Zie voor de mandelijkse beslagvrije voet http://schuldinfo.nl/fileadmin/Normen/Beslagvrije_voet_jan_2012.pdf.

Het vakantiegeld wordt meestal in mei uitbetaald boven op het gewone salaris of de uitkering dat die maand ook wordt uitbetaald. Daarmee valt het vakantiegeld die maand meestal geheel boven de beslagvrije voet en kan daarop bijna altijd 100% beslag worden gelegd (maximaal natuuurlijk het bedrag dat verschuldigd is).

Zodra het vakantiegeld op uitbetaling staat (of een dertiende maand salaris of tantième), maken de deurwaarders een inhaalslag.

up
76
Geplaatst op 24 juni 2012 om 03:14, Waarschuw de redactie
Dorvean
Beginneling

Ik heb een andere vraag.

Mijn vakantiedagen worden direct uitbetaald.
Ik bouw dus geen vakantiedagen op, maar krijg geld van mijn werkgever, in dit geval de Provincie Groningen, om vakantiedagen te kopen. Reden is omdat ik een tijdelijk contract heb.
Nu is er dus beslag gelegd op mijn loon en ook dit gedeelte nemen ze mee. Dat betekent dat ik dus de komende jaren geen dag vakantie op kan nemen. Mogen ze dit doen? Ik heb tenslotte ook Vakantierecht, wettelijk gezien.
Wat ik gelezen heb is dat alles dat belastbaar is ze mogen meenemen, maar dit lijkt mij wel erg onredelijk. Het zou voor mij betekenen dat ik in de zomer mijn zoontje niet bij me kan hebben, laten we zeggen 2 weken(wat ik een redelijke termijn vind) omdat mijn geld om de vakantiedagen te betalen me afgenomen wordt. Daardoor heb ik aan het einde van de maand niet voldoende geld om van te leven.

Wie heeft hierop een passend antwoord?

up
85
Geplaatst op 20 januari 2013 om 03:14, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Je zit in een bijzondere situatie, je krijgt per maand de vakantiedagen uitbetaald en dat geld moet je reserveren voor o.a. de vakantiedagen in de zomer.
Dat is een ander soort vakantiegeld dan de vakantietoeslag die in mei of juni wordt uitbetaald.
Neem je in de zomer 3 weken in dezelfde maand vakantie, dan krijg je dus maar 1 week salaris uitbetaald. Daar kun je een hele maand niet van leven. En wettelijk heb je het recht op een bepaald aantal verlofdagen. Je bent meestal ook verplicht om vakantie op te nemen.
Je kunt contact opnemen met de deurwaarder die beslag heeft gelegd. Met jouw bijzondere situatie is kennelijk geen rekening gehouden.
Ik las op een website dat de werkgever een vragenlijst krijgt van de schuldeiser die loonbeslag wil leggen. Heb je ook een kopie van die lijst gekregen. Kennelijk is het met het invullen van het vakantie geld mis gegaan en is het bedrag van de vakantiedagen meegenomen in de vakantietoeslag. Kun je ook eens naar vragen bij de personeelsadministratie.
Praat anders even met je personeelsconsulent. Die kan misschien voor je intern deze zaak uitzoeken. Misschien kan er binnen de provincie voor jou een oplossing worden gevonden.

up
71
Geplaatst op 21 januari 2013 om 19:14, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

Ik lees van u:
"Het vakantiegeld wordt meestal in mei uitbetaald boven op het gewone salaris of de uitkering dat die maand ook wordt uitbetaald. Daarmee valt het vakantiegeld die maand meestal geheel boven de beslagvrije voet en kan daarop bijna altijd 100% beslag worden gelegd (maximaal natuuurlijk het bedrag dat verschuldigd is).

Zodra het vakantiegeld op uitbetaling staat (of een dertiende maand salaris of tantième), maken de deurwaarders een inhaalslag."

Ik ontvang een wwb uitkering en mijn beslag vrije voet is in totaal € 51,00 hoger.
Desondanks werd bij mij toch loonbeslag gelegd en het heeft mij ruim een jaar gekost om dit ongedaan te maken.
De deurwaarder reageerde simpelweg niet op mijn verzoeken een herberekening te maken.
Pas na inschakeling van de Nationale Ombudsman (die eigenlijk alleen maar een telefoontje behoefde te plegen) kon het ineens wel heel snel.
Maar nu mijn probleem.
De deurwaarder zegt dat vakantiegeld ALTIJD onder het loonbeslag valt.
Mijn belastingvrije voet is echter ook inclusief vakantiegeld hoger, klopt het verhaal van de deurwaarder? ik kan hier nl. niet echt een sluitend antwoord op internet over vinden.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

up
68
Geplaatst op 23 februari 2013 om 13:06, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Loepie,
Heel kort door de bocht?
De beslagvrije voet dat is 90% van de voor jou geldende bijstandsnorm.
Aan dat bedrag mag niemand (!) komen.
Alles boven dat bedrag is voor beslag vatbaar.

up
72
Geplaatst op 23 februari 2013 om 18:18, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

Dank voor de snelle reakties en links. (ik kon ze al, want ben hier al wat langer mee bzeig, maar desondanks dank)
Echter kan ik hier nog niet uithalen of juist is wat de deurwaarder beweert.
Ook mijn zoektocht op internet levert mij geen eensluidend antwoord.
Zoals ik eea begrijp (en mij ook het meest logisch lijkt), wordt de beslagvrije voet berekend over je totale jaar inkomen, in mijn geval dus uitkering + vakantiegeld.
Waarbij dan rekening gehouden dient te worden met woonkosten, zorgkosten etc.
Tot zover zijn de deurwaarder en ik het uiteindelijk (na een jaar) ook wel eens.
Mijn beslagvrije voet heeft hij vastgesteld op € 921,00 een bedrag waar ik zelf ook op kwam.
Alleen nu komt ons meningsverschil.
De beste man beweert dat vakantiegeld ALTIJD voor de volle 100% onder het beslag valt, ondanks de beslag vrije voet.
Ik ben van mening dat dit onjuist is, immers mijn uitkering bedraagt € 877,00
Naar mijn mening zou dan (€ 921,00 -/- € 877,00)x12 vanhet vakantiegeld ongemoeid moeten worden gelaten.

Op internet vind je dan van "de experts" verschillende beweringen.
Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat wanneer het vakantiegeld wordt uitgekeerd, je die maand wel boven de beslagvrije voet komt en dus loonbeslag.
Het hele probleem zou simpel op te lossen zijn, wanneer de uitkerende instantie bereid zou zijn het vakantiegeld gewoon maandelijks uit te betalen, maar ik vrees dat dit geen optie zal zijn (al zal ik het uiteindelijk wel proberen als andere opties uitgeput zijn)

Alvorens nu weer een hele strijd met hem aan te gaan, wil ik wel graag zeker weten dat ik het bij het juiste eind heb.

Sorry als ik wat te lastig ben:-)

up
69
Geplaatst op 23 februari 2013 om 23:10, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

De beslagvrije voet wordt berekend over je jaarinkomen. Dit is het maandinkomen + het vakantiegeld dat je in juni krijgt.
Dan kom jij en de deurwaarder op een bedrag van € 921,- per maand.
In die € 921,- zit dus elke maand 1/12 deel van het vakantiegeld dat in juni wordt uitbetaald.
Je krijgt geen € 921,- maar € 877,- begrijp ik uit je verhaal. Dus € 44,- per maand minder dan je recht op zou hebben.
Dat is dan het vakantiegeld dat je in juni uitbetaald moet krijgen.
Waarom krijg je die €921,- per maand niet? Dat zou toch ook goed zijn?. Nu krijg je dus € 528,- minder dan de beslagvrije voet. Op deze manier wordt je vakantiegeld dat elke maand wel op je uitkering wordt ingehouden, nooit uitbetaald.
Je betaalt dus 2x je vakantiegeld. Elke maand 1/12 deel en dan in juni nog eens het volledige bedrag.
Ik ben het met je eens. Ik zal nog eens even googelen
Heb je deze website al gezien:
http://www.wwb-beslagvrijevoet.nl/wwb/index.php

up
65
Geplaatst op 24 februari 2013 om 11:15, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

ria 22 wrote:

Waarom krijg je die €921,- per maand niet?

Omdat een wwb uitkering nu eenmaal niet hoger is als € 877,00

up
77
Geplaatst op 24 februari 2013 om 12:17, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Loepie,
Volgens de Nationale Ombudsman in een of ander programma vorig jaar?
Zèlfs bij de overheid worden bij verschillende onderdelen van die overheid (bizar!)
verschillende normen gehanteerd van die beslagvrije voet!
De enige juiste norm is 90% van de voor jou geldende bijstandsnorm!
Daar mag niemand aan komen, dat is nodig voor wonen en voedsel, primaire zaken dus.

Ga anders eens langs bij de sociale dienst of zo, de mensen die verstand hebben van schuldsanering/schuldbemiddeling.
Die kunnen je dat feilloos uitleggen.
En allerlei gereken? Dat kunnen zij mogelijk ook voor je doen.
Daar heb ik onvoldoende verstand van en onvoldoende zicht op. Neem al je cijfers/gegevens dan mee.

Succes!

Hee Ria!
Mogguh! Leuk dat je ook meepuzzelt!
Ik heb dat linkje net even bekeken, ik word er al misselijk van.
Het is me niet duidelijk of het allemaal om nettobedragen en zo gaat.
Ik heb ook geen idee of voor Loepie inderdaad wel de juiste beslagvrije voet (90% bijstandsnorm) is berekend, of dat daar mogelijk een paar "foutjes" in zitten.

Ingewikkelde materie!
Er wordt m.i. niet voor niets verwezen naar schuldhulp.
Die zullen vast wel een heel goede/betere/actuele rekenmodule hebben in hun pc.
Loepie dient m.i. maandag even een afspraak te regelen.
Ik wil Loepie niet blij maken met een dooie mus. En elke euro is belangrijk bij een dergelijk minimum-inkomen. Dus goed uit laten zoeken.

up
84
Geplaatst op 24 februari 2013 om 11:43, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

elineb wrote:
Loepie,
Volgens de Nationale Ombudsman in een of ander programma vorig jaar?

Ik heb diverse reken programma's gebruikt, ik heb zelfs een programma op mijn PC staan die door schuld hulpverleners gebruikt wordt.
Daarin wordt wel aangegeven dat men nog een heel klein deel vakantiegeld mag inhouden, maar het is echt heel verwarrend.
Verschillende programma's, verschillende uitkomsten, verschillende experts, verschillende meningen.
Kom daar als leek maar eens uit.
Een simpel (al zal het waarschijnlijk niet simpel te lezen zijn) wetsartikel zou eea op kunnen lossen denk ik, ik kan het alleen niet vinden.

elineb wrote:

Ga anders eens langs bij de sociale dienst of zo, de mensen die verstand hebben van schuldsanering/schuldbemiddeling.
Die kunnen je dat feilloos uitleggen.
En allerlei gereken? Dat kunnen zij mogelijk ook voor je doen.
Daar heb ik onvoldoende verstand van en onvoldoende zicht op. Neem al je cijfers/gegevens dan mee.

Ik ben bang dat je vertrouwen iets te groot is in onze gemeentelijke sociale dienst.
Die verwijzen je door naar de deurwaarder. (want die zal het wel weten)
Maar ik geef niet zo snel op, zoals je terecht zegt, elke euro is belangrijk bij dit inkomen.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

up
73
Geplaatst op 24 februari 2013 om 12:33, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Mogguh Loepie,
Ik denk dat jij nog heel wat uit te zoeken hebt.
De eerstkomende tijd wordt het voor jou een topsport om uit te komen met dat lage inkomen.
Kwijtschelding van/korting op gemeentelijke belastingen? Zuinig met energie omgaan, etc.
Dat wordt elke 10 eurocent omdraaien en creatief omgaan met héél weinig geld.
Life sucks sometimes....
Zoek dus eerst uit of die uitkering goed berekend is en die beslagvrije voet.

Laat nog wat van je vorderingen horen?
Succes!

eline

up
72
Geplaatst op 24 februari 2013 om 12:31, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Loepie,
schuldsanering/schuldbemiddeling IS een specialisatie, niet elke sociale dienstmedewerker heeft daar inzicht in.
Je zult daar dus allereerst duidelijkheid moeten krijgen.
Het IS ingewikkeld, met al die regels en bedragen.

En die deurwaarder? Mogelijk is die net als allerlei andere (overheids)organisaties niet op de hoogte,
dat het echt maar 10% is van de voor jóuw geldende bijstandsnorm waarop beslag mag worden gelegd.
Ga het dus écht gedegen uitzoeken, of jouw uitkering klopt, mèt hulp van de schuldsaneringsmedewerker.
Je moet soms voor élke terechte euro knokken! Dat gaat niet vanzelf.

Daarna kan jij die deurwaarder informeren (met hulp van die medewerker) over welk bedrag voor beslag vatbaar is.
Mocht dat niet helemaal lukken, dan dient er met die deurwaarder overlegd te worden over hoe verder. Wat wèl mogelijk is aan aflossing.
Het is nu jouw probleem, jij moet het gaan oplossen. Dat kan niemand van je overnemen.
Dat zou wel lekker zijn ;), maar zo werkt het niet helaas.
Succes!

up
72
Geplaatst op 24 februari 2013 om 14:34, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

elineb wrote:

Het is nu jouw probleem, jij moet het gaan oplossen. Dat kan niemand van je overnemen.
Dat zou wel lekker zijn ;), maar zo werkt het niet helaas.
Succes!

Lol, ik ben ook zelf bezig het trachten op te lossen, ik vraag niemand iets over te nemen.
Maar ik probeer wel op forums als deze de juiste informatie te bemachtigen.
Mijn excuus als het anders over kwam.

up
76
Geplaatst op 24 februari 2013 om 14:39, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

hahaha Loepie,
don't worry!
Ik snap je probleem!
Maar dit is geen klusje wat je even via allerlei "doe-het-zelf-sites" duidelijk kunt krijgen.
Echt niet.
Je moet écht naar de specialisten!

Doe je best z.s.m. laat je geen knollen voor citroenen verkopen.
Je bent al aardig ingelezen, je laat je dus niet met een kluitje het riet insturen.
Je gaat daar niet eerder de deur uit voordat jij het snapt.
Een mondige cliënt intussen? Prima! Goed zo!
Ik hoor het nog wel van je?
Succes.

up
82
Geplaatst op 24 februari 2013 om 14:54, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Hallo Eline, ik reken ook maar eens mee.
loepie, misschien ben ik er nu uit.
uitgaande van www.beslagvrijevoet.nl dan zit het zo in elkaar.
De WWB uitkering voor 2013 is €879 + €46 vakantiegeld = €925 totaal.
Daarvan kan maximaal 10% beslag worden gelegd. Dit is € 92,50. Dan houd je over per maand inclusief vakantiegeld € 832,50.
Bij je inkomen wordt huur en zorgtoeslag opgeteld.
Stel je hebt een netto huur die geldt voor de huurtoeslag van €500. (De werkelijke huur is meestal hoger)
Dan krijg je ongeveer € 240 huurtoeslag. De zorgtoeslag is € 88.
Dus je inkomen is €832,50 + €240 + 88 = € 1160,50.
Nu gaan ze dat herberekenen.
Standaard in een WWB uitkering voor een alleenstaande zit een huurdeel van € 194,74. Daar huur je tegenwoordig niets meer voor, dus je krijgt huurtoeslag.
Nu gaan ze berekenen welk bedrag aan huur je extra moet betalen na het huurdeel van de uitkering en de huurtoeslag. Dit is € 500 - € 194,74 - € 240 = €65,26. Die € 65,26 gaat van de € 92,50 af die je normaal aan de deurwaarder zou moeten betalen.
Dan wordt er nog gekeken naar de zorgkosten. Ik ben uitgegaan van € 130. Dit is de basisverzekering met een goedkope aanvullende verzekering. Daarvan is € 35 voor eigen rekening. Dus je hebt € 7 extra kosten. Die mag je ook weer aftrekken van het bedrag dat je aan de deurwaarder moet betalen.
Je betaalt uiteindelijk niet € 92,50, maar € 92,50- € 65,26 - € 7 = € 20,24 per maand.
De beslagvrije voet wordt nu € 832,50 + € 65,26 + € 7 = € 904,76.
Je uitkering wordt elke maand betaald, exclusief vakantie geld. Dit is € 879. Hiervan kan de deurwaarder niets inhouden want het is lager dan de beslagvrije voet. Elke maand komt de deurwaarder dus € 20,24 te kort van de uitkering inclusief vakantiegeld.
In juni wordt het vakantiegeld uitbetaald. Uitgaande van het vakantiegeld van dit jaar is dat 12 x € 46 = € 552.
In juni krijg je dus € 879 + € 552 = € 1431. Dit is hoger dan de beslagvrije voet. In die maand moet je aan de deurwaarder betalen: € 1431 - € 904,76 = € 526,24.
Krijg je elke maand wel je vakantiegeld uitbetaald dan betaal je € 20,24 x 12 = € 242,88.
Volgens de website kom je elke maand € 25,75 te kort. Dat is het vakantiegeld dat je nog tegoed hebt over die maand. Wat pas in juni wordt uitbetaald. € 25,76 x 12 = € 309,12 is dus het bedrag aan vakantiegeld wat je zou mogen houden.
Samen met wat de deurwaarder te goed heeft, € 242,88 + € 309,12 = € 552 vakantiegeld.
Dit geval is al eens aan de orde geweest bij kamer van gerechtsdeurwaarders.
http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews%5Btt_news%5D=227&cHas...
Daar kwam uit een tuchtzaak uit dat de deurwaarder bij de uitkering van het vakantiegeld alleen rekening moet houden met de beslagvrije voet over die maand.
De Centrale Raad van Beroep komt tot dezelfde uitspraak. Zie de samenvatting en overwegingen 5.4.
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=...
Ik ben het met je eens, het klopt niet. Het lijkt logisch, je houdt in de maand juni je beslagvrije voet over. Echter in de andere maanden is je uitkering lager dan de beslagvrije voet.
Als de deurwaarder alleen rekening houdt met de beslagvrije voet over die maand, dan kom je over een jaar berekend onder de beslagvrije voet te zitten en dat mag dus niet.
Ik zou maar eens een briefje aan de nationale ombudsman schrijven.

up
73
Geplaatst op 24 februari 2013 om 18:31, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

ria 22 wrote:

Dit geval is al eens aan de orde geweest bij kamer van gerechtsdeurwaarders.
http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews%5Btt_news%5D=227&cHas...
Daar kwam uit een tuchtzaak uit dat de deurwaarder bij de uitkering van het vakantiegeld alleen rekening moet houden met de beslagvrije voet over die maand.
De Centrale Raad van Beroep komt tot dezelfde uitspraak. Zie de samenvatting en overwegingen 5.4.
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=...
Ik ben het met je eens, het klopt niet. Het lijkt logisch, je houdt in de maand juni je beslagvrije voet over. Echter in de andere maanden is je uitkering lager dan de beslagvrije voet.
Als de deurwaarder alleen rekening houdt met de beslagvrije voet over die maand, dan kom je over een jaar berekend onder de beslagvrije voet te zitten en dat mag dus niet.
Ik zou maar eens een briefje aan de nationale ombudsman schrijven.

Hallo Ria,
Die 2 links vind ik niet grappig:p, maar doen mij wel beter de deurwaarders reaktie begrijpen.
Deze zaak ligt al bij de Nationale Ombudsman, alleen nog niet specifiek op het vakantiegeld gericht, de man heeft gewoon een jaar lang geweigerd om zelfs maar te reageren op mijn verzoek een herberekening te maken, en dus wordt er al een jaar lang ten onrechte geld ingehouden.
De Nationale Ombudsman heeft afgelopen week gebeld met de Deurwaarder en plotseling kon deze wel heel snel reageren.
Alleen is dit allemaal per telefoon gegaan, dus ik wacht nog even op zijn schriftelijke bevestiging en zal dit dan zeker doorspelen naar de Nationale Ombudsman.
Het probleem van de maandelijkse inhoudingen is nu van de baan, blijft het meningsverschil over het vakantie geld.
E.e.a. is mij nu wel duidelijk.
Ik ga op 2 manieren proberen mijn "recht" te krijgen.
Allereerst via de Ombudsman.
Ten tweede heb ik vandaag een brief naar de sociale dienst verzonden, met het verzoek mij het vakantiegeld maandelijks uit te betalen ipv. 1x per jaar, dan zou het probleem ook opgelost zijn.
Men is daartoe niet verplicht, maar de wet maakt dit wel mogelijk (heb dit reeds uitgezocht en de betr. wetsartikelen bijgevoegd)

Zodra de zaak opgelost is (of niet op te lossen blijkt te zijn), zal ik hier de uitkomst laten weten, misschien dat iemand anders er nog iets aan heeft.

Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd.

up
72
Geplaatst op 24 februari 2013 om 19:02, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Kun je ook even doorgeven op basis van welk wetsartikel vakantiegeld maandelijks kan worden uitbetaald?

up
79
Geplaatst op 24 februari 2013 om 20:43, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

Jazeker,
Hier het gedeelte waar het om gaat.

Wet werk en bijstand
Hoofdstuk 5 - Uitvoering
§ 5.2 - Toekenning, vaststelling en betaling

Artikel 45 - Vaststelling en betaling

punt 2: 2. Het college kan op grond van artikel 18, eerste lid, besluiten de algemene bijstand over een andere periode als bedoeld in het eerste lid vast te stellen of te betalen.

Artikel 18 1e lid:
1. Het college stemt de bijstand en de daaraan verbonden verplichtingen af op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de belanghebbende.

Ik lees hieruit dat het dus mogelijk is, maar ik ben geen jurist.

up
66
Geplaatst op 24 februari 2013 om 21:20, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Heb je deze website al gezien met een toelichting op artikel 45?
http://www.ipsz.nl/toelichting/BWBR0015703/artikel45
Daar staat heel veel op over uitkeringen en jurisprudentie

up
78
Geplaatst op 24 februari 2013 om 22:02, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Nog even wat betreft de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat in de maand juni het vakantiegeld dat boven de beslagvrije voet uitkomt mag worden gebruikt voor betaling aan de deurwaarder.
Die uitspraak is van 26-01-2010. Het gaat om een geval dat speelde in 1996 of 1997. In die tijd is de beslagvrije voet waarschijnlijk gelijk of lager geweest dan de uitkering.In dat geval gaat de uitspraak wel op, want dan hou je ook als je het vakantiegeld moet inleveren, de beslagvrije voet over.
Tegenwoordig is het anders. Door de korting op de huurtoeslag de afgelopen jaren moet je een steeds groter deel van de huur zelf betalen. Het huurdeel in de uitkering is € 194,74. Boven dat bedrag zou je huurtoeslag moeten krijgen.
Dat is niet het geval. Voordat je huurtoeslag krijgt moet je de meeste servicekosten al zelf betalen. Over de huur die dan overblijft krijg je maar een deel vergoed. De rest moet je ook van je bijstandsuitkering betalen. De extra huur die niet in de bijstandsuitkering berekend is, slokt die 10 % voor de schuldeiser in veel gevallen(bijna) op.
Dus door in de maand juni het vakantiegeld grotendeels af te moeten staan aan de deurwaarder hou je minder over dan de beslagvrije voet.Het lijkt mij een zaak waar je ondanks de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep weer voor naar de rechter kunt.

up
65
Geplaatst op 25 februari 2013 om 09:26, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Loepie en Ria,
Jullie zijn hard aan het werk geweest!
Geweldig.
Maar ik ga écht niet meerekenen hoor, met jullie twee.
Ik mis de actuele kennis daarvoor en exacte financiële gegevens.
Ik ga me er niet aan wagen. Ik kijk wel uit. ;)

Loepie, nog even een vraagje van jou beantwoorden?
"Artikel 18 1e lid:
1. Het college stemt de bijstand en de daaraan verbonden verplichtingen af op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de belanghebbende.
Ik lees hieruit dat het dus mogelijk is, maar ik ben geen jurist."

In het kort?
Er zijn algemene bijstandsnormen, echter er zijn ook individuele omstandigheden van een cliënt, waardoor er "maatwerk" geleverd moet worden. Dat heet -bij mijn weten- al sinds minimaal 1971 het "individualiseringsprincipe". Is een mooi woord voor een bezwaarschrift. ;) (In 1965 werd de Algemene Bijstandswet, ABW, ingevoerd.)
(Over dat woord -individualiseringsprincipe- ben ik in het begin regelmatig gestruikeld met mijn tikvingers... hihi)

Je hàd je dus al aardig ingelezen, he? Geweldig!
Ik ben onder de indruk van je kennis!
En ik ben reuze benieuwd naar de afloop!

Succes!

up
77
Geplaatst op 25 februari 2013 om 10:58, Waarschuw de redactie
loepie
Vraagbaak

Dank je, die link is idd heel waardevol.
De rechter wordt mijn allerlaatste strohalm, daar de eigen bijdrage voor mij bijna een maand eten is.
Ik ga eerst andere kanalen proberen.
Mijn vechtlust is weer terug na jaren van ellende (en op een bepaald moment de handdoek in de ring gooiende) en tijd heb ik tegenwoordig ook genoeg.
Verliezen kan ik helemaal niets meer, dat is reeds achter de rug, dus er valt voor mij alleen maar winst te behalen.
Zoals je ziet, de zaak heeft ook positieve kanten:p

up
74
Geplaatst op 25 februari 2013 om 12:03, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Loepie,
Doe je best!
Je vechtlust is wéér terug! Geweldig!!

Ik had nog even gegoogled op "individualiseringsprincipe".
Een gemeente heeft beleidsvrijheid.
Ik kwam nog dit linkje tegen, geen idee of je er iets aan hebt?
Pik er uit wat je nodig denkt te hebben.
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Vlagt...

Het gaat er namelijk m.i. éérst om óf jouw uitkering goed is berekend, aan de hand van jóuw individuele omstandigheden. Of er wel voldoende maatwerk is gepleegd. Dat is m.i. de basis.
Er zijn allerlei toeslagen, aanvullingen, etc. mogelijk gezien de beleidsvrijheid van een gemeente én allerlei regelgeving op dat punt.
ALS die uitkering deugt, dan is die 10% -voor beslag vatbaar- pas goed uit te drukken in een geldbedrag en incassomogelijkheden van een deurwaarder.

(In jouw zelfde situatie zou jij theoretisch verschillende (!) uitkeringsberekeningen kunnen krijgen, juist door die beleidsvrijheid van de gemeenten en dat individualiseringsprincipe!)

En als JIJ ervan overtuigd bent, dat die basis goed is berekend?
Dan duik je maar de verdere wetgeving en jurisprudentie in, samen met Ria, die is daar véél beter in dan ik.
Maar dan haak ik af, dan verzuip ik in al die cijfertjes/wetgeving. ;)

up
70
Geplaatst op 25 februari 2013 om 20:06, Waarschuw de redactie
blosekriekske
Vraagbaak

een goedemiddag,
ik heb een vraag ik werkte voor een uitzendbureau!!!!
ook bij mij is door het lbio beslag gelegd met een beslagvrijevoet van x aantal euro.
nu is hier mijn werk een 3 tal weken geleden gestopt en heb ik in de zomer een x aantal dagen vrij moeten nemen om de kids te kunnen verwelkomen maar had nog niet genoeg dagen op gebouwd waar door ik dus onbetaald verlof had om bij de kinderen te zijn.
al het teveel verdiende geld ging daar heen geen probleem zoals afgesproken.
nu heb ik al drie weken geen inkomsten omdat ik voorheen zelfstandige was en nu een 3 maanden pas voor hun gewerkt heb en dus geen recht heb op ww of een bijstand.
nu betaald het uitzendbureau mij een 550 euro bruto vakantie geld uit maar dit gaat in zijn geheel naar het lbio?
mag dit want ik kom bij lange na niet aan mijn baslagvrijevoet?

hoor graag iets van u

up
59
Geplaatst op 17 september 2013 om 16:44, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Blosekriekske,
Het lijkt me stug, dat als je al 3 weken geen inkomsten hebt,
en als je dan nog eens 550 bruto vakantiegeld nabetaald krijgt?
Dat dat dan allemaal naar het lbio gaat....

Ook jij moet ergens van leven als je geen WW of bijstand krijgt.
Z.s.m. bellen met het lbio!
Het kan te gek ook.

Je maakt je druk om een beslagvrije voet....
terwijl je momenteel géén enkel vast inkomen of uitkering hebt?
(Of heb je teveel eigen vermogen wat je moet interen??)
Je kunt toch niet leven van de wind?
Ook daar moet je snel iets aan gaan doen!

Succes!

up
75
Geplaatst op 17 september 2013 om 18:58, Waarschuw de redactie
blosekriekske
Vraagbaak

geheel geen eigen vermogen
maar als ik bijstand aanvraag moet ik mijzelf uit moet laten schrijven als zelfstandigen en inkomsten zijn dan vele malen groter als dat ik bij een baas werk

up
57
Geplaatst op 18 september 2013 om 20:13, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Blosekriekske,
Je hebt dus een heel onzeker inkomen uit werk als uitzendkracht/zzp-er.
Dan lijkt het me erg lastig daarover vaste maandelijkse bedragen aan alimentatie af te spreken.
Dus z.s.m. contact opnemen met het lbio.
En z.s.m. weer aan het werk of aan een ander inkomen (uitkering?) zien te komen.

Je kunt wel heel optimistisch zijn over je inkomsten als zelfstandige.
En vrij nemen als het jou uitkomt, waardoor je niet aan een dageneis komt.....
Feitelijk heb je nu al drie weken géén inkomen en je maandelijkse lasten gaan gewoon door....
In actie komen dus.

Succes!
eline.

up
62
Geplaatst op 19 september 2013 om 11:23, Waarschuw de redactie
j-eric
Beginneling

goede morgen,
ik zit met het volgende probleem,
ik woon zelf in nederland maar heb met nog twee andere mensen een schuld van samen 15.000 euro in Belgie.Nu is het in Belgie zo dat als er iemand niet meer kan betalen de andere twee er voor opdraaien.Nu is het vervelende dat ik nog de enige ben die aan het aflossen is en dit bijna niet kan omdat ik zelf een uitkering heb.Ik heb nu een afbetalingsregeling van 75 euro per maand wat nergens op slaat want volgens mij is de rente al hoger op dit bedrag en ik er dus eeuwig aan vast zit.Ik wil dus eigenlijk gaan stoppen met betalen maar vraag me af op welk bedrag ze beslag kunnen leggen omdat ik ook nog een dochter heb waar ik het co ouderschap over heb.Ik heb me al wel een beetje verdiept in beslagvrije voet maar vind niks terug hoe dit gaat ivm mijn co ouderschap.ik heb zelf een huur van 500 euro waar ik geen huurtoeslag voor krijg omdat dit een grote zolder met 1 slaapkamer in een studentenhuis is.Verder vraag ik me af of ze vanuit belgie wel beslag kunnen leggen en of dit ook een inboedel zou kunnen zijn? En mogen ze dan maar 1 keer beslag doen op je inboedel of kunnen ze dan volgend jaar gewoon weer een keer langs komen? hopelijk heeft iemand wat duidelijke antwoorden voor mij.mijn dank is bij voorbaat al groot!
vr gr Eric

up
40
Geplaatst op 22 augustus 2014 om 10:34, Waarschuw de redactie
Crescendo
Helpdesk

In Nederland hebben we het begrip hoofdelijke aansprakelijkheid, waardoor een schuldeiser je voor het gehele bedrag aansprakelijk kan stellen (ipv het bedrag door 3 personen te delen). Als blijkt dat deze schuld te wijten is aan 3 personen, dan kun je bij de andere 2 personen een x bedrag terugvorderen ( het bedrag : 3 ).De schuldeiser hoeft zich over dit probleem niet te buigen. In de praktijk zal dat niet zo eenvoudig zijn om geld bij hen te verhalen, ook bij jou kunnen ze verzuimen te betalen.

Een belgisch vonnis kan in Nederland via de rechter geldig worden verklaard. Dat proces gaat volgens mij via een advocaat en is niet zo goedkoop.Er zijn hier wel voorwaarden aan verbonden om het vonnis te laten gelden.

In nederland is er nu het besluit omtrent vergoeding buitengerechtelijke incassokosten (ofzoiets), als ze incassokosten of administratiekosten of iets in die strekking bij u verhalen dat is er als voorwaarden dat per jaar de rente wordt bijgesteld. Dus niet zoals vroeger toen er per dag de rente werd bijgesteld en u in de eeuwigheid een schuld hebt.

up
42
Geplaatst op 22 augustus 2014 om 11:01, Waarschuw de redactie
j-eric
Beginneling

@cresendo,
bedankt voor uw snelle reactie,waar het in dit geval om gaat is dat het een schuld is die door 3 man betaald moet worden.zodra er iemand niet meer aan zijn verplichtingen kan doen moeten de overige twee personen de rest schuld voldoen.Nu zijn we zo ver dat ik nog de enige ben die aan de schuld betaald en er bij die andere twee dus niks te halen valt omdat ze geen of te weinig inkomen hebben.Ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit een veroordeling is door de rechtbank vanwege een strafrechtelijk feit.De schuld word geeist door een energiebedrijf uit belgie. Mijn grote vraag is eigenlijk of ze vanuit belgie beslag kunnen of gaan leggen zodra ik stop met betalen en zo ja hoe hoog dat bedrag mag zijn ivm mijn co-ouderschap en belastvrije voet.Uit uw antwoord lees ik dat t niet goedkoop zal zijn om het vonnis ten uitvoer gaan leggen maar gaan ze die kosten niet gewoon ook nog eens extra op mij verhalen?
wederom bvd

up
50
Geplaatst op 22 augustus 2014 om 20:40, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

@ All:
Niet reageren op "daniel.govinto86". Slecht Nederlands èn een filantroop?
Dit is spam. Oplichting! "419"/"Nigeriaanse fraude". Zie verder site van Opgelicht.
Zijn entry zal maandag pas verwijderd zijn, omdat m.i. meermalen op "waarschuw de redactie" is gedrukt.

(Had vanmorgen 08.45 uur abusievelijk "911" getypt, dat artikel in het Nigeriaanse strafrecht is echter "419". Sorry!)

up
40
Geplaatst op 09 november 2014 om 17:55, Waarschuw de redactie
Willemse
Helpdesk

Ondanks het waarschuw de redactie mogelijkheid is het nog steeds niet verwijderd, maar een weldenkend mens zal hier vast niet intrappen, de minder weldenkenden echter wel maar dat maakt de moderatoren van dit forum niets uit naar het schijnt.

up
50
Geplaatst op 11 november 2014 om 03:44, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Beste Willemse,
Als je nog nooit spam hebt gehad? Weet je ook niet hoe het eruit ziet. Nu wel. Toch?
Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee. Mogelijk is dit een klein stukje voorlichting en kunnen lezers zich verder gaan inlezen op dit onderwerp op sites als Opgelicht.
vriendelijke groet,
eline

up
42
Geplaatst op 11 november 2014 om 09:48, Waarschuw de redactie
Willemse
Helpdesk

Zo had ik het nog niet bekeken, goed punt elineb, maar dan zou toch tenminste die link gedeactiveerd kunnen worden, 1 x klikken kan al fataal zijn bij wijze van spreken. By the way, goeie reply op de "klapstoeltjes case"

up
45
Geplaatst op 11 november 2014 om 20:16, Waarschuw de redactie
elineb
Helpdesk

Willemse, nog welkom op de site! :-) Dankjewel! (Je hebt er wéér 1 duim bij.)
Ik ben fan van mensen die zelf respectvol doch kritisch kunnen blijven nadenken! Die zich door niemand (slechte juristen, dito incassobureaus, bedrijfseconomen etc.) laten misleiden en/of intimideren. Daar zijn andere (scheld!?)fora voor.
Dergelijke lieden krijgen van mij "een koekje van eigen deeg". Zie het als een stukje "deurbeleid", bij gebrek aan een "portier" (24x7-webhost)? ;-) (lol)

up
50
Geplaatst op 12 november 2014 om 09:15, Waarschuw de redactie
thecamedio
Beginneling

Ik heb de volgende vraag.
mijn vrouw verdient €380,- en nu is er op haar salaris een loonbeslag van €75,00 maar nu is ook haar hele vakantie geld in genomen zonder iets te zeggen mag dit zo maar?

up
34
Geplaatst op 14 mei 2015 om 18:21, Waarschuw de redactie
ria 22
Helpdesk

Het is mogelijk dat het hele vakantiegeld onder het loonbeslag valt.
Van belang is dat u en uw vrouw samen elke maand een minimum inkomen hebben, de beslagvrije voet.
Als dat zo is, dan valt het vakantiegeld ook onder het loonbeslag.

Kijk eens op de volgende website:
http://www.cms-dsb.com/Vakantiegeld-valt-het-wel-of-niet-onder-loonbesla...
"Er zijn twee mogelijkheden:
Het gewone maandelijkse inkomen ligt reeds boven de beslagvrije voet → de jaarlijkse vakantiegelduitkering valt volledig onder het beslag.
Het maandelijkse inkomen (inclusief de maandelijkse aanspraak op vakantiegeld) ligt onder de beslagvrije voet → de jaarlijkse vakantiegelduitkering is slechts voor beslag vatbaar indien en voor zover het gebruikelijke maandelijkse salaris en 1/12 deel van het vakantiegeld boven de beslagvrije voet uitkomen."

up
33
Geplaatst op 14 mei 2015 om 18:49, Waarschuw de redactie
Inloggen om uw vraag te stellen of te reageren in ons forum.